Hoe de eerste les freerunning was? Zeer geslaagd!

Zaterdag 25 maart was de eerste proefles van freerunnen. In totaal hadden veertien kinderen, jongens en meisjes in de leeftijd van 8 – 12 jaar, zich aangemeld om kennis te maken met deze spectaculaire vorm van bewegen. Er was van alles neergezet in de gymzaal om te oefenen met bewegen om, over, tegen en onder obstakels. Van de ene hoepel naar de andere hoepel springen, vanaf een bank in het wandrek springen, tegen de muur lopen en een salto achterover te maken, het was allemaal mogelijk. En het leuke ervan was dat niets hoeft en ‘alles’ mag zolang het in jouw kunnen valt, eventueel met hulp van één of twee trainers.

Dat is het mooie aan freerunnen: niets moet en wat je doet moet ook niet op een bepaalde manier. Het is geen wedstrijdsport. Iedereen is op zijn of haar eigen manier en niveau bezig. Het gaat vooral om plezier in het bewegen, jezelf op een verantwoorde wijze uitdagen (respect voor jezelf, de ander en de omgeving) en experimenteren met bewegingen.

Hoe zag de les er dan uit? Er werd eerst een warming-up gedaan. Daarna ging iedereen een parcours volgen door de zaal. De opdracht: “Ga alle onderdelen in volgorde langs, bedenk zelf wat je wilt doen, oefen verschillende dingen zolang het maar veilig is en vraag hulp als je dat nodig hebt”. Zo konden de kinderen zelf ervaren wat ze al konden, wat ze durfden en wat ze wilden leren. Na een paar rondjes kwamen er ‘opdrachten’ bij, zoals “Probeer tegen de muur te lopen en zo hoog mogelijk de muur aan te tikken”. Of iemand liet zien hoe hij of zij over een kast ging: de één ging zijwaarts met de buik naar de kast, de ander juist met de buik naar het plafond gericht en weer een ander deed er een handstand op. Daarna werd de groep gesplitst en ging elke groep met een trainer naar een onderdeel om er wat meer gerichter te oefenen.

Ten slotte mocht iedereen nog een paar rondjes gaan en was het alweer tijd om de zaal af te bouwen. Rode, bezwete gezichten, het was een geslaagde les :).

Er volgen nog twee proeflessen (zaterdag 1 en 8 april). Iedereen in de leeftijd van 8 – 12 jaar mag daaraan mee doen. Stuur dan even een mailtje naar freerunning@dio-ugchelen.nl. Als er voldoende kinderen blijven freerunnen dan gaan we door. Als het aan de trainers en de kinderen ligt, gaat dat ook zeker gebeuren!

Zien we jou ook de volgende keer?

Share Button
Categorie: ,

Commententaren zijn gesloten.